Eğer bir çocuk kendisini ifade etmede ve/veya kendisine söylenen ifadeleri anlamakta zorluk çekiyorsa çocuğun dil bozukluğuna sahip olduğu söylenebilmektedir. Günümüzde dil bozukluğu özellikle okul öncesi dönemde sıklıkla görülmektedir. Dil bozuklukları çocuklarda duyusal, oral-motor, zihinsel gelişim ile ilgili herhangi bir ek engele bağlı olmaksızın ortaya çıkabilmektedir. Bu durum gelişimsel dil bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Gelişimsel dil bozukluğunun sebebi olarak çocukların ekran maruziyetlerinin artması, akranlarıyla etkileşimlerinin azalması gibi sebepler gösterilebilir. Gelişimsel dil bozukluğunun yanında dil bozuklukları işitme kaybı, otizm spektrum bozukluğu gibi bir nedene bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Dil ve konuşma bozukluğu yaşayan çocuklarda dil bozukluğuna ek olarak davranış problemleri, sosyalleşmede sorunlar da gözlemlenebilmektedir. Dil bozukluğu çocuğun gelecek yıllardaki okul başarısını da olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Bu sebeple dil bozukluğuna sahip olan çocukların erken dönemde tanılanması, değerlendirilmesi ve terapi alması çok önemlidir. İfade edici dil gelişimi çocuğun ilk sözcüklerini söylemesinden çok önce başlamaktadır. Söz öncesi dönemde çocuklar jestler, taklitler, seslendirmelerle çevresiyle iletişime geçmeye başlarlar. Bu sebeple çocuklar söz öncesi dönemde de jest, taklit ve seslendirme gelişimleri yakından incelenmelidir. Çocuk konuşmaya başladıktan sonra da söyleyebildiği ve anlayabildiği sözcüklerin sayısı, kurduğu cümlelerdeki sözcüklerin sayısı, ek kullanımları, dilin ortama ve duruma uygun kullanımı, farklı cümle yapılarının kullanımı önem kazanmaktadır. Çocuğun söz öncesi dönemde veya sözel dönemde dil bozukluğundan şüphelenildiği durumlarda en kısa zamanda dil değerlendirmesi için başvuruda bulunulmalıdır.
Dil değerlendirmesi çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılmaktadır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda eğer çocuk dil bozukluğu tanısı almışsa terapiye başlanabilmektedir. Terapilerde çocuğun alıcı ve ifade edici dil gelişimini desteklemek için birçok farklı terapi yönteminden faydanılmaktadır. Çocukların dil gelişiminde dil ve konuşma terapisti ile ailenin işbirliği oldukça önemlidir. Ailenin çocuğun dil gelişimi için verilen önerileri ve terapi hedeflerini çocuğun günlük hayatında da uygulayabilmesi terapi başarısında çok önemli bir yere sahiptir.