Yutma besinlerin ağız, yutak ve yemek borusundan mideye geçiş sürecidir ve hayati bir fonksiyondur. Hem istemli hareketlerle hem de refleksif hareketlerle gerçekleşerek vücudun ihtiyacı olan kaloriyi alması açısından oldukça kritiktir. İnme, ağız, yutak, gırtlak kanserleri, baş boyun kanserleri sonrası cerrahiler ya da tedaviler, Parkinson Hastalığı, Multipl Skleroz, Alzheimer, Myastania Gravis, Amyotrofik Lateral Skleroz gibi nörojenik hastalıklar, kazalar sonucu oluşan travmalar, yutma yapı ve fonksiyonlarına zarar verebilir. Bunun sonucunda yutma bozuklukları meydana gelebilir.
Yeme içme sırasında öksürme, yemek yemeden kaçma, yetersiz beslenme ve buna bağlı olarak susuz kalma ya da kilo verme, ağızdan yiyecek ya da içeceklerin dökülmesi, çiğnemede ve yutkunmada güçlük ya da ağrı, besinleri yavaş tüketme gibi birçok belirti görülebilir. Yutma fonksiyonlarında bozulma, bireyin yaşaması için gereken besini alamamasına neden olur veya besinlerin akciğere kaçmasıyla birlikte solunumu etkileyerek akciğer enfeksiyonlarına sebebiyet verip yaşam süresini kısaltabilir. Bunun yanında kişilerin yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkiler. Sosyal ortamlarda yemek yemeden kaçma, akciğer enfeksiyonları sebebiyle hastanede kalma sürelerinde uzama, kronik akciğer problemleri ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalma yutma bozukluğu yaşayan kişilerin yaşamını etkiler.
Her yaştan hastada görülebilen yutma bozuklukları rehabilitasyonunu Dil ve Konuşma Terapistleri diğer uzmanlarla iş birliği kurarak gerçekleştirir. Yutma bozuklukları terapisinden önce uzman ayrıntılı değerlendirme yaparak kişinin becerileri hakkında bilgi sahibi olur ve öncelikli olarak güvenli beslenme yöntemlerini belirleyerek hastanın olası risklerden uzaklaşmasını sağlar. Daha sonra hasta için bireysel programlar hazırlayarak günlük kalori ihtiyacının karşılandığından emin olur. Hedef ağız yoluyla güvenli beslenmeye geçiş olsa dahi bu mümkün değilse öncelik hastanın yeterli miktarda besini vücuda almasını sağlamaktır. Bu sağlandıktan sonra hastanın mümkün olan en kısa süre içinde yutma fonksiyonlarını yerine getirmek amacıyla çeşitli egzersiz, manevra ve stratejiler kullanılır.